Print pagina

Geschiedenis VDL Groep

In 1953 werd met de oprichting van ‘Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte’ de basis gelegd voor wat nu VDL Groep (Van Der Leegte Groep) is. Het Eindhovens bedrijf werd opgericht door Pieter van der Leegte senior, de vader van de huidige president-directeur en eigenaar Wim van der Leegte. De eerste klanten waren Philips, de voormalige werkgever van Pieter van der Leegte, en DAF Trucks.

De werkzaamheden van de eerste vijf medewerkers bestonden uit draaien, frezen en boren, met daarnaast stamp-, las- en soldeerwerk in series. Huishoudelijke artikelen Vanaf begin jaren ’60 begon Pieter van der Leegte met de ontwikkeling van eigen producten: wasmachines en oliekachels. In 1962 werd besloten, naar aanleiding van een grote order voor Honda-kettingkasten, naar Hapert te verhuizen. De order bleek echter niet zo groot als aanvankelijk werd gedacht.

Vervolgens werden er nieuwe eindproducten op de markt gebracht: roestvrijstalen huishoudelijke artikelen, zoals bedkruiken, eierdopjes, botervlootjes etc. Van vader op zoon Door allerlei factoren raakte Pieter van der Leegte in de zomer van 1966 overwerkt. De toen 19-jarige HTS-student Wim van der Leegte, oudste zoon van Pieter, werd als stagiair bij het bedrijf betrokken. Binnen drie maanden had hij de leiding in handen. In 1972 nam Wim alle aandelen van zijn vader over.
Eerste pand VDL
Eerste pand van VDL 

P. van der Leegte senior 
P. van der Leegte senior

Productiehal Hapert 
Productiehal te Hapert